In de media
In de media

In de media

Voor interviewverzoeken, beeldmateriaal, foto’s of contact met medewerkers kan je contact opnemen met:

Svea van den Hoek
Telefoon: (020) 2359 633
E-mail: communicatie@desocialemaatschap.nl

Webredactie

Heb je vragen of opmerkingen over de website?
Neem dan contact op met:

Svea van den Hoek
Telefoon: (020) 2359 633
E-mail: communicatie@desocialemaatschap.nl


Jongerenschuldhulpverlener Anna-Laura: “Er ontstaat intrinsieke motivatie, de meest krachtige motor.”

Anna-Laura van Eeden is jongerenschuldhulpverlener in Amsterdam. Volgens collega’s kan zij toveren met jongeren. Wat is haar geheim?

Klik op de afbeelding om naar het interview te gaan.

 

 


Nieuw initiatief Jongeren Schuldenvrije Start bij De Nieuws BV op NPO Radio 1

Klik op de afbeelding om naar het interview te gaan.

Onze jongerenschuldhulpverlener Sybrand Kuipers werkt samen met zijn collega’s hard om jongeren uit de schulden te helpen. En dat is nodig, want ruim 30% van de jongeren (tussen 18 en 34 jaar) in Amsterdam geeft aan dat zij schulden hebben. Daarom is de gemeente Amsterdam het project ‘Jongeren Schuldenvrije Start’ begonnen. Kuipers coacht deze jongeren naar een begeleidingsplan, en doelen waardoor hun schulden (gedeeltelijk) worden kwijtgescholden.

“Iedereen die zich aanmeldt, krijgt een gesprek met ons”, vertelt Sybrand Kuiper, een van onze jongerenschuldhulpverleners, in een gesprek met De Nieuws BV. Al bij de kennismaking treft hij chaos bij de jongeren aan. ‘’Bij cliënten zonder postadres kan je spreken van absolute chaos’’, verklaart Kuiper nader. “Sommige hollen van bank naar bank, omdat een rekening is stop gezet of om de schulden te ontduiken.”

Waar ga je dan als eerst mee aan de slag? “Bij de basis, een belletje aan de zorgverzekeraar om een verzekering af te sluiten, daarna aan de belastingdienst om zorgtoeslag aan te vragen”, legt Kuipers uit. Vervolgens wordt geregeld dat de post weer op de juiste plek binnenkomt. Wat Kuipers merkt is dat zijn cliënten de ruimte voelen om hun verhaal te doen, en dat lucht enorm op.

“Wij willen heel graag dat jongeren aan het begin van hun leven, als ze gaan werken of hun studie afmaken, dat ze dat kunnen doen zonder een schuld”, aldus Marjolein Moorman, wethouder Onderwijs, Armoede en Inburgering in Amsterdam. Ook zij is aan tafel geschoven bij De Nieuws BV Het kan al beginnen bij het betalen van de zorgverzekering. ‘’Sommige jongeren weten niet dat ze dit maandelijks moeten betalen, en krijgen opeens een gigantische boete. En daarmee sta je aan het begin van je leven al met 3-0 achter”, legt Moorman uit.

Dit project is anders dan andere initiatieven. Het zorgt er niet alleen voor dat jongeren uit de schulden komen, maar ook dat ze een vliegende start maken in hun leven. Met bijvoorbeeld een geschikte baan of de juiste studiekeuze. Zelf gestelde doelen van de jongeren en het behalen daarvan, resulteert in het aflossen van de schuld. Moorman: “Je werkt aan je toekomst, en daarmee zorg je ook dat je schuld wordt kwijtgescholden.” Bekijk het gehele interview door op de afbeelding te klikken.


Jongerenschuldhulpverlener Anna-Laura vertelt in een interview aan Schuldenwijzer

Klik op de afbeelding om naar het interview te gaan. 

anna-laura interview


Dorothy Kooijman over “Jongeren in de schulden“ en “Armoede in gezinnen” bij de vodcast van Lab6


Jongerenschuldhulpverlener Sybrand op de radio bij FunX over het aanvragen en terugbetalen van zorg- en huurtoeslag!

 

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.