Seniorenconsulent Belia Soerip
Seniorenconsulent Belia Soerip

Seniorenconsulent Belia Soerip

Ik ben heel blij dat dit werk op m’n pad is gekomen 

Een paar keer per week gaat seniorenconsulent Belia Soerip op huisbezoek bij 81-plussers. Tijdens zo’n bezoek observeert en informeert ze. Met als doel: inschatten of een oudere hulp van Doras nodig heeft. Het werk geeft haar veel voldoening. ‘Ik heb veel geleerd van senioren. Ze zijn er ontzettend goed in om te roeien met de riemen die ze hebben.’

‘Een paar jaar geleden raakte ik werkloos. Het bleek lastiger om een nieuwe baan te vinden. Ik wilde graag wat nuttigs  doen en zag toen in de buurtkrant een oproep staan voor seniorenconsulenten. De taakomschrijving sprak me aan. Ik vind het leuk om met senioren te werken en door mijn ervaring als mantelzorgster begrijp ik ook heel goed hoe ze denken en hoe ze op je reageren.

Aanpassingen

Voordat ik op huisbezoek ga, bel ik eerst om een afspraak te maken. Eenmaal op huisbezoek, neem ik stap voor stap de situatie van de oudere door. Ik informeer bijvoorbeeld naar sociale contacten en de gezondheid. Ook bespreken we of er aanpassingen in huis nodig zijn. Zoiets simpels als een stoeltje in de douchecel plaatsen, kan bijvoorbeeld een wereld van verschil maken.

Het is ook de bedoeling dat ik tijdens zo’n gesprek observeer. Ik let er op of iemand me tien keer hetzelfde vertelt, of juist nog alert en levenslustig is. Ik bespreek mijn bevindingen altijd door met de oudere. Vervolgens typ ik er een verslag van en stuur dit door. Mijn taak zit er dan op.

Bewonderenswaardig

Ik heb veel geleerd over al die huisbezoekjes.  Ik vind het bijvoorbeeld bewonderenswaardig dat veel bejaarden actief weten te blijven, ook als ze lichamelijk minder kunnen dan voorheen. Ik ben bijvoorbeeld bij een mevrouw thuis geweest die, om bezig te blijven, de meest fantastische huizen en koetsjes van lego maakte.

Ook valt het me op dat ze goed kunnen omgaan met weinig geld. De meeste mensen bij wie ik thuis kom, hebben een klein pensioen. Ik vraag altijd of ze uitkomen met hun geld. Vaak is het antwoord dan: het wordt wel steeds moeilijker, maar ik ben wel erger gewend. Ze draaien elk dubbeltje om. Knippen kortingsbonnen uit en houden de supermarktaanbiedingen in de gaten.

Beeldvorming

Door mijn werk als seniorenconsulent heb ik gemerkt dat de beeldvorming over bejaarden helemaal niet klopt. De teneur is vaak: ouderen zeuren veel. Maar daar merk ik weinig van. Ik hoor vaak heel positieve verhalen. Ik was laatst bijvoorbeeld bij een dame die heel enthousiast vertelde over haar kleinzoon die elke week een potje voor haar kwam koken. Zulke verhalen vind ik heerlijk om te horen.

Vriendinnen zeggen wel eens tegen mij: ‘Werken met senioren. Dat je daar zin in hebt. Zou je niet liever iets met kinderen gaan doen’. Ik moet er niet aan denken, antwoord ik dan. Ik ben ontzettend blij dat het werk van seniorenconsulent op mijn pad is gekomen.’

We gebruiken cookies om onze site gebruiksvriendelijker te maken. Door onze site te gebruiken accepteer je cookies.